hete soep veilig uit eten bij it polderhus de veenhoop

Veilig uit eten in De Veenhoop

Recensie in de Leeuwarder Courant van 14 juni 2020:

Veilig uit eten in De Veenhoop

We droomden van een zonnig terras toen we reserveerden. Eindelijk weer. Van wijntjes drinken aan de waterkant. En van bootjes kijken. Het had allemaal prima gekund op het puike terras van It Polderhûs in De Veenhoop, in de berm langs het Polderhoofdkanaal. Maar het druilerige weer drijft ons begin deze week naar binnen.

Al buiten op de stoep worden we met de neus op de bijzondere omstandigheden gedrukt. Gele pijlen op de grond wijzen ons erop dat we binnen afstand moeten houden. In het halletje ligt op een tafel naast de fles met desinfecterende handgel een A4’tje van Koninklijke Horeca Nederland, een ‘Check’ met vragen over de eigen gezondheid en die van onze huisgenoten.

Bij binnenkomst informeert gastvrouw Herma Sikkes in het voorbijgaan – een dienblad vol drankjes in de hand – of we onze handen hebben gedesinfecteerd. En in een adem vraagt ze of we wel gezond zijn. We knikken braaf ja en worden naar ons tafeltje begeleid. We zitten aan het raam in de serre, aan de voorkant van de verbouwde boerderij uit 1872. Een fijn plekje.

De zaak zit vol. Dertig gasten, die allemaal hebben gereserveerd, dineren op ruime afstand van elkaar. Wie naar de wc moet, dient met een magneetje op een whiteboard aan te geven dat het invaliden-, het heren- of het damestoilet bezet is. Dit om te voorkomen dat mensen elkaar in de verschillende sanitaire ruimtes bij de wasbak moeten passeren.

Boven het closet hangt ook weer een A4’tje met veiligheidsinstructies. Om te beginnen: ‘Maak voor u gaat zitten de bril schoon met een hygiënisch doekje.’ En ter afsluiting: ‘Doe met doorspoelen het deksel van het toilet dicht, dit scheelt weer met het verspreiden van bacteriën.’

Toch is het vooral de menukaart die ons een veilig en vertrouwd gevoel geeft. Met voorafjes als carpaccio van ossenhaas en mosterdsoep met Friese droge worst en zeetong met remouladesaus, schnitzel met spek en gebakken ui en een vegetarische salade geitenkaas als hoofdgerechten, serveert It Polderhûs typische Hollandse kost.

Hete Soep eet bij It Polderhûs in De Veenhoop.

Hete Soep eet bij It Polderhûs in De Veenhoop. FOTO LC

Wij beginnen met ‘huisgerookte zalm, gerookte forel en Hollandse garnaaltjes met wasabi crème’ en ‘gamba’s gefrituurd in tempura op zoetzure venkel en kruidenmayonaise’. Voordat we onze voorgerechten krijgen, trakteert chef-kok Bonnie op een amuse; elk een glaasje eiercrème met een topping van snippers paprika en bieslook. Het glas lijkt niet brandschoon – of gewoon verweerd door de tijd – maar dat mag de pret niet drukken.

Hete Soep eet bij It Polderhûs in De Veenhoop.

Hete Soep eet bij It Polderhûs in De Veenhoop. FOTO LC

Hete Soep eet bij It Polderhûs in De Veenhoop.
Hete Soep eet bij It Polderhûs in De Veenhoop. FOTO LC

Als tweede gang gaan we voor ‘gebakken snoekbaarsfilet met citroenbotersaus en pancetta’ en ‘kogelbiefstuk met bruine pepersaus’. Alles smaakt zoals het hoort. De vis van voor- en hoofdgerecht is lekker stevig, het spek van de varkensbuik (pancetta) heerlijk knapperig, de biefstuk medium gebakken zoals gevraagd en de zelfgemaakte sauzen smaakvol gekruid.

Hete Soep eet bij It Polderhûs in De Veenhoop.

Hete Soep eet bij It Polderhûs in De Veenhoop. FOTO LC

Ook fijn: we krijgen er gebakken aardappeltjes bij in plaats van friet. Daarnaast een fris schaaltje sla en zoete appelcompote met kaneel. Alleen de witlof is wel heel erg gaar. Maar vermoedelijk is dat precies wat de doelgroep die deze avond uit eten is juist lekker vindt. De gemiddelde leeftijd van de gasten is ruim boven 60-plus, zo schatten wij.

Hete Soep eet bij It Polderhûs in De Veenhoop.

Hete Soep eet bij It Polderhûs in De Veenhoop. FOTO LC

De ‘wijnkaart’ is eveneens lekker overzichtelijk. Natuurlijk is er chardonnay. De wederhelft gaat voor rood en kan kiezen uit een stevige of een iets frissere. Als we naar dessertwijnen vragen, valt het even stil. Die hebben ze wel, en een lekkere ook, maar hoe heet die fles ook alweer? Na een duik achter de bar komt de ober terug met een heerlijke zoete moscatel.

We proosten tijdens het toetje – ‘sorbet van vers fruit met vanille ijs en sorbetijs en slagroom’ voor de een en ‘parfait van limoncello met frambozensaus’ voor de ander – op dat we weer uit eten mogen. Wat is het fijn om weer in een restaurant te zijn. Ook het personeel straalt blijdschap uit. Ze mogen weer. Alleen de muziek drukt de stemming. Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij komt al vrij snel voorbij. Niet echt muziek die je bij een gezellig etentje verwacht. En het wordt de hele avond niet veel beter.

Tijdens het afrekenen aan de bar horen we van Herma dat we eigenlijk voor de Vis van de Dag hadden moeten kiezen: vers gebakken paling, gevangen door Ale de Jager uit Reduzum. Volgens de gastvrouw komen mensen van heinde en ver – ,,gisteren nog uit Harlingen’’ – voor deze lekkernij naar It Polderhûs. Wij vinden het een goeie tip voor de volgende keer.