It Polderhûs en zijn geschiedenis

Het eerste Polderhûs later restaurant Een prachtige pleisterplaats in een uit 1872 daterende boerderij, met aan de voorkant een karakteristieke brugwachterswoning. Hier kunt u à la carte dineren of tot 17.00 uur van onze kleine kaart bestellen en gezellig zitten in één van onze mooie ruimtes. Wij bieden een zeer gevarieerde kaart met voor elk wat wils en wisselen deze met de seizoenen.

In december 2014 zijn Bonnie en Herma Sikkes de eigenaren van het restaurant geworden en in 2020 hebben wij de toiletgroep vernieuwd en beschikken we ook over een mindervalidentoilet.

In het najaar van 2022 hebben wij het hele restaurant opgeknapt en nieuw meubilair gekregen. Bonnie heeft de leiding in de keuken en kookt met passie! Hij houdt graag rekening met specifieke wensen en diëten. Bonnie werkt met verse produkten en haalt zelf ook veel uit de natuur. Wij bieden regelmatig buiten de kaart andere gerechten aan. In het zomerseizoen is er op basis van het aanbod van onze visser ook paling te bestellen. In het winterseizoen is er de mogelijkheid om u door chef Bonnie te laten verrassen. Dochter Myrthe helpt inmiddels ook in de keuken. Herma heeft de dagelijkse leiding in het restaurant en ontvangt u graag.

Terras aan water

It Polderhûs beschikt over een mooi terras, rondom het pand. Sinds de opening van het Polderhoofdkanaal hebben we ook een mooi terras aan het water gekregen. Als het weer het toelaat zijn er verschillende mogelijkheden om in de zon, uit de wind of juist in de schaduw op het terras te vertoeven. Zowel buiten als binnen kunt u genieten van koffie met gebak, borrel met borrelplank of snacks, lunch, of diner.

Terras It Polderhus De Veenhoop Polderhoofdkanaal.

Nationaal Park “de Alde Feanen”

Ons restaurant is gelegen tussen twee natuurgebieden in. Aan de ene kant Nationaal Park “de Alde Feanen”. Het bezoekerscentrum hiervan ligt aan de overkant van de Wijde EE, bereikbaar met het fietspontje, in Eernewoude. In dit gebied kunt u prachtig wandelen, maar ook varend is het de moeite waard om een kijkje te nemen. Aangrenzend aan de achtertuin van “It Polderhûs” ligt de Kraanlannen een schitterend wandelgebied waar in de zomer veel vogels en andere waterdieren gehuisvest zijn.

Marjan-Jacobi-Polderhoofdkanaal
Polderhoofdkanaal; Fotograaf Marjan Jacobi

Meer dan een restaurant

We beschikken over verschillende ruimtes. Het is mogelijk om deze apart te reserveren voor uw gezelschap. We hebben een vernieuwde serre, een fijne lichte ruimte geschikt voor groepen tot 15 personen. Daarnaast hebben we het boerderij gedeelte. In dit vertrek is ruimte voor groepen tot 75 personen. Met de serre erbij kunnen er groepen tot 90 personen in. Dan hebben we nog de sfeervolle brugwachterswoning,. Naast a la carte dineren gebruiken we deze ruimte voor groepen van 20 – 30 personen. Sinds 2020 hebben we een mooie nieuwe toiletgroep en is er een mindervalidentoilet aanwezig. U kunt bij ons terecht voor een receptie, bruiloft, bedrijfsfeest, jubilea, familiefeest of reünie maar u bent ook welkom voor een nazit na en begrafenis of crematie.

Vergaderingen en trainingen
Restaurant It Polderhûs is een uitstekende locatie voor vergaderingen en trainingen. Er is een beamer en flip-over aanwezig. Tussen de middag kan er gekozen worden voor een lunch of koffietafel. Bonnie Sikkes kan ook een buffet voor u verzorgen. Tussen de bedrijven even het hoofd “leeg maken” dit kan, voor een heerlijke wandeling door de mooie Kraanlannen, kunt u naast It Polderhûs starten met een wandelroute. Een dag vergaderen met aansluitend een meergangen diner behoort ook tot de mogelijkheden.

Groepsuitjes en personeelsfeesten
Voor groepen vanaf 10 personen hebben we verschillende mogelijkheden van outdoor activiteiten. Dit kan in combinatie met bijvoorbeeld een lunch, BBQ of buffet. Deze activiteiten worden gehouden achter ons restaurant in samenwerking met Outdoor Veldboom. Zie onze website voor uitgebreide informatie.

Samen met onze palingvisser Ale de Jager hebben we ook leuke mogelijkheden. U kunt samen met hem in een praam varen langs zijn fuiken met uitleg van de visser. Aansluitend een vaartochtje door het natuurgebied de Alde Feanen. Ook een workshop palingroken behoort tot de mogelijkheden.

Het is ook erg leuk om met uw familie of vriendengroep een wandeling te maken door de Kraanlanden, met of zonder gids. Ook kunnen er fietsen via ons gehuurd worden of kunt u een bezoek brengen aan openluchtmusem it Damshus in Nij Beets.

Voor groepen vanaf 10 personen kunt u een tochtje op een praam, aak of skûtsje maken. Het is ook mogelijk om met een overdekt charterschip een tocht te maken door de Alde Feanen of via Grou richting de Friese meren te varen. Na afloop is er bij ons volop mogelijkheid om onder het genot van een hapje en drankje gezellig na te praten. Vraag naar de mogelijkheden.

Arrangementen en buffetten
Voor groepen vanaf 20 personen is er de mogelijkheid om een buffet te kiezen. Verderop kunt u lezen welke. We kunnen de buffetten ook naar uw wens aanpassen. Met diëten en allergieën kan rekening worden gehouden.

Fietsen
De omgeving van It Polderhûs is uitermate geschikt om eens een mooie fietstocht te maken. Wij zijn gelegen aan de pontjesroute. De pontjes varen van 1 april tot 1 oktober. Wij hebben ruime parkeermogelijkheden en na afloop van de fietstocht kunt u heerlijk genieten van een drankje en hapje bij It Polderhûs. We zijn een fietsservice punt van de ANWB en u kunt tevens uw elektrische fiets bij ons opladen. Het is ook mogelijk om bij ons voor een dag een fiets te huren vanaf 4 personen en ook voor groepen. Deze worden dan door een fietsenzaak bij ons gebracht.